Autentificare | Creaza cont

Istoric

SCURTA ISTORIE A PRIMEI GALERII PRIVATE DE ARTA DIN ROMANIA POSTDECEMBRISTA

In 27 februarie 1990, am obtinut Acordul de libera initiativa, care era eliberat de un birou improvizat aflat la Bucuresti, la parterul laturii sudice din cladirea fostului Comitet Central al P.C.R., unde zilnic se calcau pe picioare sute de oameni, inghesuindu-se la ghiseu pentru „a lua aprobarea” de a trai și munci liber in propria lor tara. La inceputul lunii mai, acompaniat de cativa prieteni - medicul veterinar Simion Cremene, inginerul Vasile Bucur (cel care se jurase sa nu mai lucreze „la stat” cate zile va mai avea) si economistul Nicolae Ploata - am impartit privatiunile si efortul inceputurilor. Treptat, acestia s-au orientat si ei spre afaceri proprii, in care se simteau abilitati de propria lor formatie.

Dar, cel mai important sprijin l-a constituit, prin generozitate si contactele speciale pe care mi le-a facilitat, Eva Semlyen, un om exceptional, sotia poetului Gabriel Pamfil, fratele savantului timisorean Eduard Pamfil, prietena filozofului Nicolae Margineanu si una din bunele prietene ale grupului de intelectuali romani de la Paris, a criticului Raoul Sorban din Bucuresti si a criticului parizian Radu Portocala. Eva era „antena” prin care captam lumea exterioara inca inainte de momentul Revolutiei, iar indelunga, tragica si nefericita ei istorie de detinut la Ausswitz, usurinta contactelor in limbi straine, neverosimila oportunitate cu care isi etala vechile relatii prietenesti „ingropate” multi ani de teama Securitatii cu prietenii „de afara” au insemnat un element esential pentru intreprinderea noastra. Impreuna cu ea am definitivat toate amanuntele legate de infiintarea Galeriei de Arta si am luat contactul cu artistii romani de la Paris. Prin ea l-am cunoscut pe istoricul Neagu Djuvara, venit in Romania, la Cluj, cu ajutoare, imediat dupa Revolutie si care ne-a servit drept referinta pentru contactele ulterioare cu criticul Ionel Jianu, aflat la Paris. Acesta s-a declarat, in pofida varstei lui (avea la acea ora venerabila varsta de 80 de ani, dupa ce asistase la instaurarea „puterii populare” si servise cauza realismului socialist), entuziasmat de ideea noastra, ne-a facilitat contactul cu artisti romani, traitori la Paris, iar la deschiderea galeriei ne-a trimis o lunga urare de succes, incheiata cu cuvintele latine Vivat, crescat, floreat!, insotita de lucrari semnate de Étienne Hajdú, Ion Vlad, Mircea Roman, Dana Simionescu, cu care urma sa ne lansam intr-o prima aventura comerciala din Romania postrevolutionara: organizarea primei licitatii de arta care va consemna debutul primei galerii romanesti. Licitatia a fost organizata in luna august 1990. Imi amintesc de naivitatea si lipsa noastra de experienta, dictate cumva de saracia și de ingustimea vremurilor in care ne formaseram, vremurile comuniste. Nascocisem o invitatie de participare la licitatie care avea reprodusa pe coperta un facsimil al unei hartii de 100 de dolari, trasa in alb-negru, la sapirograful adus de Etienne Gerard, un galerist si colectionar francez care ne-a vizitat pentru noul ziar Atlas - Clujul Liber. Majoritatea participantilor nu erau cunoscatori ai valsului sau ai etichetei de la curtea franceza, dar erau starniti de insolitul noii lor postúri de licitatori de arta.

Ca un omagiu si ca o forma de acceptare a paternitatii franceze, am numit aceasta galerie Arta. Loisir. Utilitate. - o denumire care va face o anume cariera in epoca, in pofida indelungatelor si sacaitoarelor probleme pe care le avusesem cu judecatorul Ioan Turcu, care trebuia sa aprobe si sa consacre juridic aceasta denumire.

Acest debut, poate usor prematur, inregistreaza prima schimbare de optica asupra fenomenului artelor in Romania postrevolutionara, o prima incercare de proiectie a ceea ce rezerva artelor viitorul, sau o premonitie a vremurilor de vitregie culturala care aveau sa se reverse asupra artistilor striviti de austeritatea primilor ani postrevolutionari, „orfani” de statutul oarecum linistitor de care beneficiasera pe vremea mecenatului etatist. Cu prilejul acestei prime licitatii au fost vandute unor clujeni 7 lucrari, trei ale sculptorului Ion Vlad si 4 „amprente” semnate de Étienne Hajdú, la preturi modice care nu depaseau suma de 700 de lei fiecare. Poate mai exista acei clujeni care pastreaza alaturi de aceste lucrari si amintirea insolita a acestui eveniment!

CASA DE LICITATIE DROUOT, NOIEMBRIE 1990 - APRILIE 1991.

O prima licitatie cu artisti clujeni s-a desfasurat aici la 27 noiembrie 1990, urmata de o a doua, la 16 aprilie 1991, cu lucrari ale artistilor clujeni Gheorghi Apostu, Mircea Balau, Laurentiu Buda, Theodor Botis, Traian Hrisca (Baia Mare), Mariana Elas si Leonid Elas, Liviu Florean, Ion Mitrea, Mohy Sándor, Mircea Muresan, Miklóssy Gábor, Victor Ciato, Doina Hordovan, Dora Dumitrescu, Maria Marginean, Muresan Ioan Aurel, Ioan Sbarciu, Liviu Florean, Gheorghe Tofan, Radu Tikanete, Vasile Pop etc.

CLUJ, FEBRUARIE 1996.

Incercarea de a apropia miscarea artistica de potentialii ei sustinatori m-a facut sa aleg in anul 1995 posibilitatea organizarii unei asociatii pe care am botezat-o Societatea Colectionarilor de Arta din Transilvania (inca nu functiona o asociatie ca acest scop la nivel national), cu scopul de a apropia artistul de publicul sau virtual si de a sprijini, astfel, mai ales arta tanara din Romania. In promovarea acestei idei am fost sprijinit de asemenea de sculptorul Mircea Spataru, omul cel mai subtil in a intelege avatarurile carora trebuia sa le faca fata mișcarea artistica romaneasca. Un sprijin tineresc si entuziast l-am avut din partea Mariei Rus, tanara absolventa a Academiei de Arta Ion Andreescu din Cluj, o proaspata si asiduua curatoare a unei galerii private sustinuta de o companie de medicamente suedeze la Cluj. Cu acest prilej, am infiintat Galeria Alianta Artelor, care a adapostit de-a lungul timpului peste 80 de expozitii personale sau alte manifestari culturale dedicate artelor plastice. Deschiderea noii galerii a ocazionat prima expozitie complexa pictura-obiect a artistului clujean Dumitru Cosma, aceasta fiind onorata de prezenta unor personalitati aritstice ca Ana Lupas sau Mircea Spataru. In aceasta galerie au fost expuse rezultatele primelor tabere de creatie sustinute de Inspectoratul Judetean pentru Cultura, fie ca s-au numit Tabara de sculptura in aer liber de la Dej (1997) - cu participare internationala; Tabara de la Salina Turda (1999) - cu participare internationala, din care a rezultat un interesant muzeu „underground”, alcatuit din lucrari donate Primariei din Turda; Tabara interdisciplinara arte plastice-traditii-etnografie de la Izvorul Crisului - Leghia (2000). Sau, aici si-au gasit locul lucrarile multor artisti moderni sau contemporani precum Theodor Harsia, Aurel Ciupe, Anton Lazar, Liviu Florean, Vasile Pop, Liviu Vlad, Dora Dumitrescu, Eugenia Florean, Maria Gliga, Andreea Radu, Irina Dumitrascu. In mai multe randuri, Galeria a fost gazda Expozitiei absolventilor Institutului de Arta Ion Andreescu din Cluj și a promovat succesiv lucrarile unor artisti romani contemporani, precum Dorin Baba (Iasi), Ciprian Chirileanu (Timisoara), Marian Condruz (Bucuresti), Dumitru Ivan (New York), Liviu Nedelcu (Focsani), Aurel Rosu (Oradea), Dorel Topan (Baia Mare)

CLUJ-NAPOCA, MAI 2011.

Noua galerie a Societatii Colectionarilor de Arta din Transilvania se numește ARTEXPERT si se afla pe strada Iuliu Maniu, la nr. 10. Deschidem aceasta galerie cu un elan nou, rupand balastul pietrelor de moara a unor vechi comportamente, habitudini. Multe dintre ele provocate de context.

ARTEXPERT GALLERY propune o serie de activitati:

Viata operei dupa moartea artistului/ despre artistii epocilor trecute.

Artisti contemporani/ propuneri/ afirmari/ succeseFa din viata ta o opera de arta/ lectorate si conferinte despre arta/ insusirea unei noi meserii/ consultanta expertize.

Opera de arta/ speculatie comerciala si tezaur

Mari colectii/ mari colectionari.

© Artexpert

Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu nr. 10

tel. 0264590041, 0740451789

e-mail: artexpertgallery1@gmail.com

CABINET EXPERTIZE - PFA RADU P. VASILE

Cluj-Napoca, Blv. Nicolae Titulescu nr. 4

Tel: 0744544374

e-mail: artexpertgallery1@gmail.com